Första nyhetsbrevet för 2022

   
Leila Roy Nag – en okänd kvinnlig föregångare. 47 elever har fått hjälp till studier tack vare Marianne Hofstens minnesfond. Och en nyårshälsning från Begum Rokeya, SUS grundare. Det är något av innehållet i årets första nyhetsbrev.  

   

I nyhetsbrevet bjuder vi på ett stort reportage om Leela Roy Nag , som var en av Bengalens främsta revolutionärer. Hon var nationalist och feminist, socionom och politiker och den första kvinnliga studenten vid universitetet i Dhaka. Hon drev en tidskrift med enbart kvinnliga skribenter. Hon satt fängslad i åratal. Hon utbildade kvinnor i självförsvar och satt i parlamentet. Trots allt detta är Leela Roy Nag okänd för de flesta i Bangladesh.

Begum Rokeya berättar i sitt nyårsbrev att fattigdomen i Bangladesh har ökat under pandemin.

Och så har vi kollat hur det går med Marianne Hofstens stipendiefond, som har gett 47 elever möjlighet att studera vidare.   

Nyhetsbrevet kan laddas ner högupplöst här och lågupplöst här

”Hon var nationalist och feminist, socionom och politiker och den första kvinnliga studenten vid universitetet i Dhaka”

   

Kommentera