Bangladesh firar nyår 14 april

Shubho Nabobarsho! Gott nytt år, skrivet med chili-
frukter. Foto: Fariya Laila

År 1426 närmar sig
– Fariya berättar hur

I Bangladesh firas Pahela Baishakh, det bengaliska nyåret den 14 april. Fariya Laila, med rötter i Bangladesh och medlem i föreningen, berättar mer om hur det kommer sig.

Kung Akbar, en av de största mogulhärskarna, som regerade mellan 1556 och 1609, är mannen bakom Banglakalendern, som vare sig är muslimsk eller gregoriansk. På den tiden var ekonomin nästan enbart byggd på jordbruket och han var intresserad av ett system att samla in skatter, men han hade även andra anledningar.

Eftersom mogulriket bestod av människor med olika religionstillhörigheter försökte kung Akbar på olika sätt ena folket, och ett sätt var att anordna gemensamma högtider, så som just det bengaliska nyåret som varken följer den islamiska eller den gregorianska kalendern. Kungen var visserligen muslim men han ansåg inte att den islamiska kalendern passade det rurala

jordbrukssamhälle han styrde. Därför kom Banglakalendern till, och med det även det vi kallar för det bengaliska nyåret, som infaller den 14 april i den gregorianska kalendern varje år. I år blir det år 1426, säger Fariya.

Nyårsmat. Panta bhat, kokt ris som fått dra i vatten och stekt fisk, med olika grönsaksrätter, bhorta, är traditionell nyårsmat i Bangladesh. Bhorta är ett sorts välkryddat grönsaksmos, gjort av olika sorters grönsaker med chili, lök, koriander, senapsolja. Aloo bhorta, med potatis, och shutki bhorta, med torkad fisk, är ett måste till nyår och passar bra med dal bhorta, med röda linser, och aubergin bhorta. Ju fler bhortas på nyårsbordet desto bättre.  Foto: Fariya Laila

 

Dagen brukar traditionellt firas med olika kulturarrangemang, allt från körsång, teater-föreställningar och dans till marknader. På marknaderna finns ofta traditionellt hantverk till salu.

Kvinnor brukar ha blommor i håret och klä sig i vit sari med röd brodyr och männen i röd punjabi, berättar Fariya.

–Det som har gjort det bengaliska nyårsfirandet mest känt för omvärlden är troligtvis Mangal Shobhajatra, den festival som organiseras på nyårsdagen av lärare och studenter vid fakulteten för konst vid Dhakauniversiteten.

Det bengaliska nyåret firas också i centrala- och norra Indien, där det kallas Vaisakhi.

I Sverige finns många bengaliska föreningar och en del av dem arrangerar nyårsfirande.

I Stockholmsområdet har vi många aktiva i till exempel Hallunda, Kärrtorp och Kista. Firandet brukar gå till på liknande vis varje år. Oftast har man matstånd med olika bengaliska maträtter, kläder och smycken från Bangladesh. Sedan följer ett kulturprogram, där det vanligen ingår musik, teater dans och poesi. 

Fariya Laila

 

Fariya Laila. Foto: Birgitta Persson

100% Pass 210-060 PDF Dumps For CCNA Collaboration

It was also one of the main songs she sang Implementing Cisco Collaboration Devices (CICD) at the hotel. The lighter is very common and is a gift from Carlsberg. Can the chairman give a little price 210-060 PDF Dumps No problem Gao Luo said briskly, even squinting at Tianchi naughty Do you want a discount How much 69 68 5 Forget it, don t talk, 67 5 good Every four open films I count you Cisco 210-060 PDF Dumps 270, 10 yuan cheaper. Cisco 210-060 PDF Dumps The mother said that if CCNA Collaboration 210-060 you do Cisco 210-060 PDF Dumps not ask for help, you must rely on yourself. I asked What Cisco 210-060 PDF Dumps good thing Alian. Alian said that Huang Jian registered a trading company and received the business license and taxation today.

I fell into my seat. She took the phone from my hand and quickly Cisco 210-060 PDF Dumps Implementing Cisco Collaboration Devices (CICD) read the chat. I don t feel good, and there is a slap in the lungs. I am 210-060 PDF Dumps very sad. No. 22 Cisco 210-060 PDF Dumps wife, why are you sad You made me sad. After she had finished eating, she brushed up and then walked through the flamboyant canteen with her bright aluminum case in her hand Others Cisco 210-060 PDF Dumps Cisco 210-060 PDF Dumps are telling the horror of the CCNA Collaboration 210-060 210-060 PDF Dumps late night demolitions.

Now, this crying has Cisco 210-060 PDF Dumps caused more and more people s grief. The so called Mu Xiu Yu Lin, the Cisco 210-060 PDF Dumps wind Cisco 210-060 PDF Dumps will 210-060 PDF Dumps Cisco 210-060 PDF Dumps destroy it , hey, you don t know Tibetan mastiff, Allen is too careful and CCNA Collaboration 210-060 suspicious, I should tell you early, now, to remedy, I am afraid it is too Implementing Cisco Collaboration Devices (CICD) late. He lay on the bed, his mouth shut, and he didn t say anything. His heart is faint and painful.

Kommentera