Recept: Kryddigt ris

Skenet bedrar. Riset som medlemmarna ätit på våra Banglamiddagar ser ut som vanligt ris,
men innehåller fler kryddor och smakar helt annorlunda än vanligt vitt ris.  Foto: Maj-Lis Koivisto

 

Laga det goda Banglamiddagsriset

Tycker du också att riset vi serverat på våra Banglamiddagar är jättegott? Här kommer receptet!

Det här är ett sätt att laga ris på som passar till de flesta indiska recept, men även till exempel till grillat kött eller grönsaker.

4–6 personer

4 dl ris, gärna basmatiris

3 msk vegetabilisk olja

1 finhackad gul lök

½ finhackad grön pepparfrukt

½ tsk finhackad vitlök

½ tsk garam masala

1 tsk salt

5,5 dl höns- eller grönsaksbuljong

 

Skölj riset noga om det är basmatiris. Hetta upp oljan i en tjockbottnad gryta eller kastrull. Lägg i löken och stek under omrörning tills den brynts något. Tillsätt ris, pepparfrukt, vitlök, garam masala och salt. Stek under omröring i 3–4 minuter. Sänk värmen om riset verkar koka fast.

Häll på buljongen och koka upp. Sänk till lägsta värmen, lägg på ett tätslutande lock och koka i 25 minuter. Riset kan även kokas i ugn 25 minuter i 175 grader.

Receptet är taget ur boken Indisk mat av Madhur Jaffrey.

Christina Tillö

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera