Bodde på Shelter house 2016

Stärkande utbildning. Kulsum, Tonni, Sonya, Itu och Tamanna 18 bodde på Shelter house under 2016.
Foto: Maj-Lis Koivisto

Året på Shelter house ger styrka

Fyra av de fem unga kvinnorna som hamnade på Shelter house 2016 gjorde det för att undkomma barnäktenskap. Den femte var gift med en man som missbrukar droger och misshandlade henne.

Itu är 13 år och återvände till familjen när hon lämnade Shelter house. Hennes pappa kör autoricksha, har två fruar och tio barn med dem. Hon hade redan innan hon kom till Shelter house fått flera förslag på giftermål.

När vill du gifta dig?

– Om tio år, jag ska gå i skolan först, svarar hon kavat.

Vad händer om familjen vill gifta bort dig?

– Då kommer jag att protestera, säger hon och tittar på Naym Sultana Libon som är den som ansvarar för Shelter house och varit som en mamma eller mentor och ett viktigt stöd för kvinnorna under året där.

Libon nickar och säger att SUS kommer att följa upp hur det går för dem när de återvänder hem till sina familjer. Även efter året på Shelter house, där de lärt sig sömnad och tillskärning och blivit undervisade om sina rättigheter och stärkta i att de har rätt att välja sina egna liv, är de farozonen för att bli bortgifta.

De övriga kvinnorna är Tonni 14 år, Tamanna 18, Sonya 17, och Kulsum 27. Kulsum är den enda av dem som varit gift. Hon är skild sedan fem år och har barn, en son på fem år. Honom har hon träffat fem gånger under året på Shelter house.

Hennes exman var missbrukare. De var gifta i två–tre år. Hon vill inte gifta om sig.

– Jag vill bo för mig själv, säger hon, men även hon kommer att återvända till sina föräldrars hus. 

            Maj-Lis Koivisto

Läs också: Symaskiner till kvinnorna på Shelter house

”Hennes exman var missbrukare. De var gifta i två–tre år. Hon vill inte gifta om sig.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera