SUS firade 30 år

Media uppmärksammade firandet. Det rapporterades om SUS 30-årsfirande även i nationella medier. Demonstrationen väckte också uppmärksamhet i Netrakona stad. Foto: Maj-Lis Koivisto

Stort firande när SUS fyllde 30 år

Invigning av Dream Center, högtidliga tal, en manifestation genom Netrakona. Och mängder av underhållning från den tillfälliga scenen. Den 2 januari ägde SUS 30-årsfirande rum. 

Publik. 700 gäster var inbjudna till SUS-jubileet. Foto: Maj-Lis Koivisto

Veckan innan firandet var det full aktivitet på festområdet på SUS gård. Från scenen hördes musik och sång. Framför den sattes ett solskydd för de cirka 700 inbjudna gästerna upp. Ställningen av bambu kläddes med tyg. Plaststolar placerades ut. Hantverksgruppen fick en försäljningsplats. En utställning berättade SUS historia.

Höll fint tal. Den svenska ambassadören deltog i SUS firande. Bland annat höll han ett fint till till SUS. Foto: Maj-Lis Koivisto

De utländska gästerna, tretton stycken, varav sju från Sverige, två från Finland, tre från Norge och en från Fiji, tog del av ett digert program med studiebesök, utflykter och seminarier. 

Bland annat besöktes en by utanför Kendua, där SUS arbetar integrerat för att lyfta och stärka alla i byn. Vi träffade en grupp kvinnor som får mikrokrediter, vi besökte en skola, en grupp med tonåriga tjejer, avhoppare från skolan som fångats upp, en människorättsgrupp som berättade hur de arbetar. Vi deltog också i en workshop om fred, rättvisa och värdighet med Stephen Hinton, medlem i föreningen. 

Människorättsaktivisten och författaren Sultana Kamal kom från Dhaka och deltog i ett halvdagsprogram.

Föreningens gåva. Margit Palokangas och Maj-Lis Koivisto överräckte en tavla med gratulationer till SUS ordförande Roshana Akter. Foto: Stephen Hinton

 

Johan Frisell, svensk ambassadör, kom även han från Dhaka och övernattade dagen före jubileet. De svenska gästerna fick tillfälle att äta middag med honom och höra hans syn på situationen i Bangladesh. 

Han har varit stationerad i Bangladesh i några år och talar bangla. 

Johan Frisell invigde Dream Center, deltog i manifestationen,  delade ut stipendier ur Marianne Hofstens minnesfond och höll ett mycket fint tal till SUS.

Tal var det även gott om från andra prominenta gäster och Begum Rokeya, innan alla uppträdanden tog vid. SUS mångkompetenta personal sjöng, spelade och dansade, med den äran, liksom även Manne Stüber från vår förening.

Maj-Lis Koivisto

 

Finalen. Shilpi Biswas, fysioterapeut, tillsammans med övriga i SUS personalstyrka, bidrog med sång, musik och dans under jubileumsdagen den 2 januari. Foto: Maj-Lis Koivisto
 

”Människorättsaktivisten och författaren Sultana Kamal kom från Dhaka och deltog i ett halvdagsprogram.”

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera