Kritik mot planerat kolkraftverk i Sundarbans

FN vill att Bangladesh stoppar planerna på att bygga ett kolkraftverk i Sundarbans. Det rapporterade den engelska dagstidningen The Guardian 19 oktober.

Sundarbans är en av världens största mangroveskogar och finns med på Unescos lista över världsarv. Förutom att vara ett komplext ekosystem och hem för den bengaliska tigern och andra utrotningshotade djur, spelar skogen en viktig roll för många människor som bor i dess närhet.

Nu planeras ett kolkraftverk i närheten av Sundarbans trots att Unesco varnar för att det skulle innebära ett allvarligt hot mot det sköra ekosystemet.

Kolkraftverket är finansierat av Indien, och Unesco menar att man inte gjort tillräckliga förundersökningar om hur kraftverket kommer att påverka miljön. Försurning och föroreningar är bara några av de allvarliga problem som förutses.

Nu försöker Unesco och andra organisationer påverka både Bangladesh och Indien så att bygget ska avstyras, man vill i stället att landet ska fortsätta sin satsning på solenergi och andra hållbara alternativ.

                                                                                                                                                                                                                Sofia Jonsson

Läs mer: UN tells Bangladesh to halt mangrove-threatening coal plant 

 

”… spelar skogen en viktig roll för många människor som bor i dess närhet.”

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera