SUS-nytt 1/16: Syraattacken ändrade livet helt

IMG_7360b_syravåld barn_100pxAttackerades 2004. Angura Akters man angrep henne med syra år 2004. Trots 53 operationer är hennes kropp fortfarande märkt av händelsen. Även dottern skadades, dock lindrigt, vid attacken.     Foto: Maj-Lis Koivisto

 

Syraattacken märkte henne för alltid

Den 19 oktober 2004 kastade 36-åriga Angura Akters man, som inlett ett förhållande med en annan kvinna, syra på henne. Sedan dess är hon helt beroende av omgivningens välvilja för sin överlevnad.

– Han blev plötsligt aggressiv och arg, det var helt oväntat, jag hade aldrig trott att han skulle göra så, berättar hon och säger att syftet var att skada, inte döda.

Angura kommer till intervjun på SUS huvudkontor i Netrakona iklädd heltäckande svarta ytterkläder i tunt tyg. Hon har en ljusgul sjal på huvudet och överkroppen, ovanpå en grå som hon virat runt huvudet. Svarta solglasögon döljer ögonen. 

 

Syraattacken skedde i hemmet, i närvaro av de två barnen, som då var två och fyra år. Dottern skadades också lite.

Huden i ansiktet är brännskadad. Bara ett litet parti under munnen ser ut som vanlig hud. Nästippen är deformerad. 

Hon är blind och har inga pupiller kvar, knappt några ögon. Det är plågsamt att se när hon tar av sig glasögonen och vänder blicken mot mig. Hon tar av sig ytterplagget och visar ärren och den skadade huden på armar och hals.

 

Angura hamnade på ett sjukhus specialiserat på syraskador i Dhaka, där hon blev kvar i ett och ett halvt år och genomgick 53 operationer. 

–Jag var medvetslös i sex månader, berättar hon.

Stiftelsen Acid Survivors Foundation hjälper offer för syraattacker och bekostade hennes rehabilitering. 

Hon fick också 50 000 taka, ungefär 5 000 kronor, som hon har hyrt en bit land för. Den arrenderar hon i sin tur ut till någon som odlar grönsaker mot att hon får hälften av skörden. 

 

Hennes ärende är inte avgjort rättsligt. Maken höll sig först undan, och nu är han död. Någon påföljd för attacken fick han inte. 

Maj-Lis Koivisto

Kommentera