Lättlagat mellanmål av linser och lök

Piaju. Friterade snacks av linser och lök. Foto: Selina Parvin

Piaju – krispigt mellanmål

Piaju eller bora – kärt barn har många namn – är ett krispigt och populärt traditionellt mellanmål eller förrätt i Bangladesh och Indien.

Det är en vanlig rätt under fastemånaden ramadan. Den är väldigt enkel att tillaga. Ett tips är att inte göra linspastan alltför kletig, gör den grov.

Piaju
4 portioner
4 dl röda linser
2 stora gula lökar
salt och peppar
¼ tsk malen spiskummin
¼ tsk malen koriander
½ tsk malen gurkmeja
färska korianderblad, hackade, 1 msk
2–4 gröna chilifrukter, eller efter smak
olja för fritering, 4 dl

Gör så här:

Skölj röda linser och blötlägg över natten eller minst ett par timmar. Linserna sväller något i vatten, så ha i tillräckligt så de ligger under vatten. Sila bort vattenet när linserna är mjuka, och skölj några gånger. Mixa linserna för att få en slät, lerig konsistens. Blanda inte i vatten i blandningen för att hjälpa till med det, det kommer att göra det svårare att fritera.

Skala och skär lökarna i mellanstora, långa bitar. Inte hacka. Skölj och hacka grön chili. Skölj färska korianderblad och ta bort så mycket vatten som möjligt. Hacka bladen.

Hetta upp en stekpanna eller en bred kastrull med olja i.

Blanda alla kryddor tillsammans med lökarna. Blanda de mixade linserna med kryddblandningen.

Prova först värmen på oljan genom att fritera en liten linsboll. När oljan är tillräckligt varm kan du börja fritera piajun. Forma smeten till runda bollar eller till en plattare form om du föredrar det. Fritera försiktigt båda sidorna tills den är krispig och gyllenbrun. Använd en gaffel för att vända den. Värmen kan behöva sänkas något om piajun blir gyllenbrun för snabbt.

Ta upp piajun när den är färdigfriterad och lägg den i en servett eller på ett hushållspapper för att suga upp oljan.

Servera på en gång med tamarind, chili eller yoghurtsås.

Selina Parvin
Driver Food Club, Facebookgrupp för matbilder

 

”Servera på en gång med tamarind, chili eller yoghurtsås.”

 

 

 

 

Kommentera