Möte om bangladeshisk barnlitteratur

I början av oktober inbjöd den bengalisksvenske poeten Anisur Rahman och Författarförbundet till ett möte med två bangladeshiska och en indisk författare för att tala om barnlitteraturen i Bangladesh. Anisur Rahman kom 2009 till Sverige som Fristadsförfattare.

Författaren, poeten och förlagschefen Tarik Sujat berättade om barnböcker i Bangladesh den 1 oktober.  År 1802 utgavs den första tryckta barnboken. Barnböckerna var upplysande och moraliska. Med nobelpristagaren Rabindranath Tagore förändrades detta och barnböcker blev mer underhållande. Tagore blev 1913 den förste icke-europé som mottog Nobelpriset i litteratur. I dag finns en rik barnlitteratur i Bangladesh. Det är vanligt att en och samme författare skriver vuxen- och barnlitteratur, poesi och prosa.

Stor vikt läggs på illustrationer i barnböcker från Bangladesh. Foto: Eva Hägerstrand

Det finns tidningar för barn och några av de stora dagstidningarna innehåller en helg-bilaga för barn. I den skriver både professionella författare och barn. Det finns barnlitteratur på bibliotek och biblioteksbussar där inte bibliotek finns. Stor vikt läggs vid böckernas design och sedan barnbokens början har ledande konstnärer illustrerat böckerna. Bilderna ska vara mycket färggranna. En del författare illustrerar sina egna böcker. Varje år i februari, på den månadslånga bokmässan Ekushey Book Fair i Dhaka, presenteras nära nog samtliga böcker som kommit ut under det nyss gångna året. Här finns även en avdelning för barnlitteratur

I Dhaka Tribune stod i år att läsa att cirka 60 förläggare kommit till bokmässan med barnböcker och att barnens bokhörna drog till sig många människor. Det finns en nationell barn-akademi, Bangladesh Shishu Academy. Akademin kom till 1976 med syfte att främja barns kulturella utveckling. Med e-böcker är utmaningen nu att formge böckerna för datorn/mobilen/paddan.

Eva Hägerstrand

Läs mer om:

Ekushey Book Fairs

Bangladesh Shishu Academy

”Tagore blev 1913 den förste icke-europé som mottog Nobelpriset i litteratur.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera