Lättlagat med linser

Vegetariskt från Bangladesh. Toppa gärna med till exempel torkad lök och servera med ris eller bröd. Foto: Selina Parvin

Linsgryta med blomkål

Det finns många sorters linser och moong lentils, eller mungbönorna, är en lättsmält sort som kokar snabbt. Selina Parvin bjuder på ett recept på en snabbkokt linsgryta med blomkål

Det finns många sorters linser och moong lentils, eller mungbönorna, är en lättsmält sort som kokar snabbt. Om man använder de gröna mungbönorna ska de helst blötläggas över natten först. Om man använder de delade gula behövs ingen blötläggning.

Moong dal med blomkål
4 personer
4 dl mungbönor
olja till stekning
vatten att koka linserna i
1/2 tsk gurkmeja
salt
1/4 tsk koriander
chili efter smak
1 liten blomkål
2 msk ghee eller smält smör
1 st gul lök
3 klyftor färsk vitlök
1 hel torkad chili
1 tsk hel kummin
1 msk olja
2 lagerblad
1 l vatten

Gör så här:

Stek moong linser på medelvärme så att de blir gyllenbruna. Skölj dem och koka med dubbelt så mycket vatten som linser. Sänk värmen när linserna har kokat upp och tillsätt malen gurkmeja, salt, koriander och chili. Koka på låg värme med locket på ungefär 25–30 minuter.

Förbered under tiden blomkålen. Skär den i bitar och stek den runt om i olja några minuter. När linserna är mjuka, vispa eller mixa dem och häll sedan i 1 liter vatten och låt koka ungefär fem minuter.

Tillsätt blomkålen i de kokande linserna. Koka under lock ytterligare cirka fem minuter.

Hacka gul lök och vitlök. Värm ghee eller smör i en separat kastrull. Tillsätt gul lök, vitlök, 1 hel torkad chilifrukt (kan uteslutas), hel kummin och lagerblad.

Stek tills det blir gyllenbrunt. Tillsätt sedan den stekta löken i de kokande linserna. Rör om. Stäng av spisen och lämna kastrullen på den varma plattan fem minuter till med lock på. Smaka av med salt före servering.

Servera med ris eller bröd.

Selina Parvin

driver Food Club, Facebookgrupp för matbilder

 

 

Kommentera